Isabella Mendrix, 51, kommer från Värmland. Jämte sitt eget skrivande har hon arbetat som lektör och redaktör, sedan 2004.
Skrivandet har följt henne genom hela livet, men hon har inte alltid kunnat ha det som den huvudsakliga sysselsättningen. Det är nog något som de flesta ”konstnärssjälar” vet allt om.

I 25-årsåldern blev hon frilansande journalist. Hon gick även en mängd olika skrivarkurser, både på dag- och kvällstid.

Under c:a tio år medverkade hon i otaliga kulturtidskrifter, antologier, samt i vecko- och månadspressen. Oftast under pseudonym, då hon säger sig sky uppmärksamhet.

För att försörja sig har hon arbetat med alla möjliga kort- och långtidsvikariat. Eftersom hon aldrig – som många gör- identifierat sig med sina tillfälliga arbeten, anser hon att alla arbetslivserfarenheter har berikat hennes skrivande enormt mycket. Hon ångrar hon inte sina val för en sekund. ”Inte ens de dåliga valen”, uppger hon. ”I dem finns mest skrivkraft att ösa ur.”

Hon har varit allt från… diskare på sjukhem, kassörska, matsalsföreståndare, hotellreceptionist, hästskötare, servitris, fritidsledare på rehabiliteringscenter, webb designer, hästskötare, påannonsör i radio och låtskrivande trubadur. Därutöver har hon även haft skrivarcirklar, varit restaurangägare i Skåne, samt ägt en egen butik. Skrivandet har dock alltid funnits där i bakgrunden. Det är i skrivandet hon haft sin identitet: ”Då spelar ju inget annat någon roll”, ler hon. ”Då går man till vilket litet jobb som helst med lätta steg, bara det ger en lön att leva på.”

I 35-årsåldern hamnade hon inom psykiatrin, där hon utbildade sig till mentalvårdare och undersköterska. Några år tidigare gick hon en vidareutbildning i tv-journalistik.

År 2003 slutade Isabella helt med journalistiken. Då blev hon redaktör och handledare i Sourze poesi- och författarskola under ett par år. Från hösten 2007 var hon dock bara verksam i Sourze med en egen spalt (Isabellas Spalt), men på grund av tidsbrist lämnade hon sitt uppdrag där 2008.

isabella_storUnder 2004 vann Isabella flera utmärkelser för sin poesi. Bl.a. vann hon Serum bokförlags poesicup och gav i första pris ut e-diktsamlingen ”Bakom Gud”.
(Smakprov) Obs: Samlingen är inte längre tillgänglig att köpa/ladda ner från förlaget, men kan eventuellt beställas hos oss.
Isabella uppger att hon ångrar att hon släppte Bakom Gud. Eftersom en  utgivning var poesitävlingens första pris, kände hon sig pressad att ge ut samlingen tidigare än den var mogen för. Samlingen har genomgått en mängd förändringar sedan dess.  Hon har fortfarande inte gett ut resultatet.
”Jag är för självkritisk”, ler hon och viftar bort saken med en lätt hand. ”Men jag vet vad jag talar om, när jag avråder författare för att ha för bråttom med sina utgivningar. De kommer tacka sig själva i framtiden om de ger sina alster all den tid de behöver. Och lite tid till.”

– Kan vi få en aktuell intervju med henne, snart?
”Kanske. Jag som person är ointresssant, det är skrivkonsten som är viktig. För mig. Och jag kan bara tala om det jag finner intressant.”

På gång har hon boken ”Att läsa en fjäril”, där hon bl.a. introducerar en något annorlunda och helt egen genre – delicastyle (från eng. delicate och style, dvs ”delikat stil”).
Man kan helt kort beskriva genren som starkt poetiskt laddad kortprosa med ögonblicksteman, där mest tonvikt läggs vid ”nyskapade” begrepp och ordbildningar. Inom kort kommer smakprov ges ut här på Skrivkonst.

Under flera år drev hon ett litteraturforum (Vitaforum) samt en lyrikskola i helt egen regi. Samtidigt började hon etablera plats som en bland landets mest omtyckta, privata lektörer.
Under 2012 valdes hon ut av Sveriges största prosa- och lyriksajt Poeter.se till det vinnande bidragets första pris (en bokad lektörstjänst) i en författartävling, avgjord i december.

I juni 2004 blev Isabella invald som medlem av Värmländska Författarsällskapet. (VFS) , bokförlaget ”Heidruns vänner” på Heidrun Förlag, men är idag fristående och vill inte alls tillhöra andra verksamheter utöver sina egna. Hon är tillbakadragen och sparsam med offentliga framträdande. Intet för intet, har hon kommit att  kallas för ”lyrikvärldens Greta Garbo”.

Du kan läsa en kort recension av Isabella och hennes skrivkonst här!