bild-iblJag har ofta behov av professionella bilder till att illustrera mina texter med, och jag antar att jag inte är ensam om det i den här litterära församlingen? Problemet brukar vara att bra bilder, eller bilder över huvud taget, är väldigt dyra att köpa användarrättigheter till.

Det är inte att rekommendera att stjäla bildmaterial varhelst man finner bilder man fastnar för. Att göra intrång i andras upphovsrättsliga material kan bli en dyr historia, frånsett den röda skammen.

Jag har stött på anmärkningsvärt många bloggare, men också professionella författare och skribenter, som på fullt allvar tror att det är ok att låna andras bilder, utan tillåtelse, men inte texter.  Var på den säkra sidan och köp ditt utvalda bildmaterial, och stöd samtidigt fotograferna. De är faktiskt våra konstnärliga kollegor, om än i en helt annan genre.

Ett alternativ kan vara att prenumerera på bild för bild hos IBL Bildbyrå. Här finns en fantastisk bildbank att välja och vraka ur och de har riktigt hyggliga priser. Jag använder dem sedan ett halvår tillbaka, och kommer säkert köpa bilder därifrån till min nästa poesi- och kortprosabok. Nu fick jag det sagt också! Lite självreklam. :-)
Jag planerar alltså utgivning till våren, så jag har lite tid på mig att botanisera bland illustrationerna. Gör det du också, nästa gång du behöver bra bilder.