”Nätets smidigaste butik”, kallar sig konstsmedjan Orsa Järn & Design – och den fyndigheten tilltalade mig. Vi får se hur många av er jag orkar locka med mig dit i vår, rent fysiskt, men jag kommer göra mitt bästa. Det är ju en helt annan helhetsupplevelse att botanisera i en butik, än bläddra bland avdelningar på nätet. Det kan man ju inte komma ifrån

kungakedjaJag brukar resa dit med jämna mellanrum. Inte varje år, men kanske vart tredje. De har helt underbara kulturella, handsmidda skatter. De bara måste ses och helst också ägas. Jag älskar, som ni säkert känner till, historia. Särskilt svensk historia, och dit hörsjälvklart vikingatid. Här har de särskilda vikingasmycken, som jag är speciellt förtjust i.
Vad sägs om ormlänkar, kungakedjor eller en repkedja? De är i sitt slag stilistiskt utsökta. Dessutom anordnar de kurser i smide.  Där kan man lära sig grunderna i smide och få smida bland annat knivblad, dornar och huggmejslar. För mig låter det intressant, så jag ska hör mig för om aktuella kurstider.
Men det är inte bara smycken som smids, utan här finns kanske ännu mer med praktiska och ändamålsenliga smiden. Vad sägs om riktiga kaminer och eldstäder? Det som är så mysigt, dessutom.

Jag ska definitivt ta en tur i vår, och den som vill får hänga på.  Det är bara att skriva en rad till mig, så samkör vi resan. Jag ska börja spara för en eldskulptur. Designern blev inspirerad av pyramiderna i Egypten (där har jag förresten varit), och den är hur vacker som helst. Och praktisk!. Den är inte bara snygg att se på, utan fungerar även som en kamin.