Bostadsbristen i Sverige är ju knappast någonting som man inte pratar om Sverige idag, och det är här Realgoods fastighetssystem har utsikter att bli poppis hos fastighetsägare. De är helt webbaserade och sköter allt med en knapptryckning bort. Man kan testa allt gratis! Detta funderar jag givetvis över med tanke på hur det strular med lokaler för oss för författarskolan och vad mycket enklare allt vore om man kunde köpa en fastighet som fungerade som ett internat; med rum och lägenheter.

Nu kan fastighetsägare till och med sköta fastighetsbesiktningar mobilt, direkt på en läsplatta eller en smartphone.  De kan fotografera och lägga upp visningsobjekt från platsen. Hur coolt är inte det, och vilken tid sparar det inte?

realMedlemmar eller hyresgäster kan via REAL-portalen boka tvättstugetider direkt från nätet eller mobilen, vilket jag tycker är en riktig höjdare.
Jag minns själv när jag hade en bostadsrätt på 80-talet och flängde fram och tillbaka mellan tvättstugan och lägenheten. Tvättstugan låg i en annan del av fastigheten – eller snarare i en helt annan men närliggande fastighet, som tillhörde samma förening. Det var innan jag sparade tid på att installera en egen tvättmaskin i badrummet. Jag kommer dock ihåg klosslåsen, som man skulle låsa fast i hål på väggen för att boka de tider som varje hål stod för.

I det här systemet finns egentligen allt av intresse som förenklar vardagen; anslagstavlor att förmedla information till andra på, ett intranät där man kan få påminnelser på mobilen när man bokat både tvättstuga och lokaler – eller om en hantverkare ska komma och laga något. Alla kan nå information utifrån sin egen bostadsrätt/lägenhet och när de vill återhämta borttappade avier, redigera persondata, se sina avgifter och kostnader samt skriva ut eller hämta hyresvärden. Ingenting kan gå fel, så ju fler som satsar på det här, desto smidigare kommer det vara för allt – från ägare, värd till hyresgäst.
Suveränt.